Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Publiczna w Ostrowie Wielkopolskim
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna Cymelia
(1)
Autor
Owoczyńska Aniela
(1)
Rok wydania
1910 - 1919
(1)
Okres powstania dzieła
1901-1914
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Poradnik dla polskich gospodyń. Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych potraw od najskromniejszych do najwykwintniejszych. Potrawy mięsne, rybne, mączne - pieczenie ciast - soki - konfitury, zapasy spiżarniane i porządki domowe oraz dyspozycję obiadów na cały rok. Ułożyła Aniela Owoczyńska. Kuchnia Warszawy, choć dziś trochę zapominana, jeszcze przed wojną była ogromnym tyglem licznych tradycji kulinarnych i wypadkową najróżniejszych smaków. Dziś na warszawskie potrawy składa się dawny jadłospis mazowieckiej szlachty, robotników z Pragi i Mokotowa, żydowskich kupców oraz polskiej arystokracji. Tradycyjna kuchnia warszawska ulegała wpływom rozmaitych kultur i wytworzyła przeróżne swoje wersje. Na potrawy jadane w stolicy wpływ miały różne narody (Żydzi, Ormianie, Francuzi), ale również różne klasy i warstwy społeczne. Inne posiłki jadał warszawski proletariat wielkoprzemysłowy, inne potrawy jadała elita finansowa czy intelektualna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Cymelia
Informacja o dostępności u bibliotekarza: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej